Drumul către libertate – Yeonmi Park


Editura Polirom, 2015

Yeonmi Park a crescut crezând că e normal să vadă cadavre în drum spre școală și să fie atât de flămândă, încât să mănânce plante sălbatice. A fost învățată să nu-și exprime niciodată părerile și i s-a spus că „Iubitul Conducator” poate să-i citească gândurile și să o pedepsească pentru ele. La vârsta de 13 ani, după ce tatăl ei a fost condamnat la muncă silnică, Yeonmi și familia ei au luat decizia disperată de a fugi din Coreea de Nord traversând fluviul înghețat Yalu în China, unde au căzut însă în mâinile traficanților de persoane. După aproape doi ani de captivitate într-o lume la fel de brutală și de periculoasă că aceea pe care o părăsiseră, Yeonmi și mama ei și-au riscat din nou viață, străbatând deșertul Gobi și orientându-se după stele în drumul lor spre libertate. Yeonmi Park își spune pentru prima oară povestea uluitoare, cu demnitate, curaj și uneori cu umor. Drumul către libertate e o mărturie despre forță spiritului uman și despre riscurile pe care suntem dispuși să ni le asumăm că să fim liberi.

„Sunt extrem de recunoscătoare pentru două lucruri: că m-am născut în Coreea de Nord și că am scăpat din Coreea de Nord.” Yeonmi Park

Yeonmi Park  s-a născut în Hyesan, Coreea de Nord, în 1993, iar în prezent locuiește la Seul, Coreea de Sud. Călătorește în lume ca activistă pentru drepturile omului.

Articol adăugat în 22 noiembrie 2018

Mai poţi citi şi…