DOINA RUȘTI – CIUDĂȚENII AMOROASE DIN BUCUREȘTIUL FANARIOT ”LITERA”, 2022


Cea mai recentă carte, semnată Doina Ruști, este un volum de 47 de povestiri despre pasiuni bizare, despre iubiri imposibile, despre dorințe și legături stranii, plasate în secolul al 18-lea, de unde și titlul Ciudățenii amoroase din Bucureștiul fanariot.

Doina Ruști a pornit de la documente particulare, în special, scrisori, procese, testamente, reclamații ori doar liste de obiecte și a creat ficțiuni, care ilustrează varii situații și întâlniri de iubire. O zarzavagioaică din București speră să moștenească bijuterii sau bani, dar în mod neașteptat primește moștenire un sclav, bărbat mărunțel și urât. Inițial e dezamăgită, dar cu timpul sclavul devine singura ei preocupare, iar în zonele tenebroase ale minții se nasc monștrii posesiunii.

Așa începe cartea de povestiri, care evoluează treptat spre întâlniri misterioase sau adulterine, spre pasiuni sufocante sau spre simple conviețuiri, atinse uneori și de aripile dorinței. Între Stambul și București, se țes speranțe și se nasc aventuri. Alte personaje bat drumurile spre Occident. Dar singurul loc unde viața poate fi trăită la cote înalte este Bucureștiul. Strada Lipscani, Palatul Domnesc, mahalalele mărginașe – toate păstrează elemente de referință pentru veacul fanarioților. Apar evenimente istorice ori personaje reale, cum este Alecu Moruzi, cititor fidel al reclamațiilor trimise de mahalagii, mare amator de întâmplări senzaționale. Uneori, poveștile alunecă în fabulos, printre ele aflându-se și câteva texte în registru fantastic. Nicio povestire nu păstrează un șablon epic, cartea oferind 47 de modele narative.

D.R.

 

Articol adăugat în 17 martie 2022

Mai poţi citi şi…