Cetatea Poienari


Localizare: comuna Arefu, sat Căpăţâneni- Ungureni.

A fost construită de Vlad Ţepeş, domnitorul Ţării Româneşti, în secolul al XIV –lea, pe sectorul central al Carpaţilor Meridionali, în Munţii Făgăraşului, pe vârful muntelui Cetăţuia( la 850 m altitudine) . Are o forma alungită cu 5 turnuri, 4 rotunde și unul prismatic. Zidurile au 2-3 metri grosime. Inițial a fost construită de Negru Vodă, iar ulterior a fost renovată de Vlad Țepeș, fiind folosită ca sistem de apărare şi refugiu.

Pe cursul superior al râului Argeș era menționată într-un document emis de Ludovic al V-lea Postumul în 1453. Cetatea l-a inspirat și pe Jules Verne în crearea capodoperei Castelul din Carpați, legende povestite de o româncă despre misterioasa cetate a lui Vlad Țepeș.

In apropiere se află Monumentul electricităţii, un Prometeu gigantic, opera sculptorului Constantin Popovici. Este situat pe linia Barajului Vidraru, în vârful unui turn prismatic, placat cu mozaic verde şi înconjurat de o scară ce urcă pană la platforma belvedere. De aici se deschide o minunată privelişte asupra Lacului Vidraru, pană pe creasta Făgăraşului.

Galerie de imagini

Articol adăugat în 1 septembrie 2011

Mai poţi citi şi…