Cavalerul Trac din Peştera Moşului şi statuile megalitice


Localizare: Pe drumul dintre Târgovişte şi Câmpulung, între satele Cetăţeni şi Bădeni, există unul dintre cele mai misterioase locuri sacre din România.Un ansamblu de monumente ce atestă vremelnica locuire a acestor meleaguri o reprezintă: Cetăţuia Negru- Vodă( biserică rupestră), Crucea Dorinţelor, coborând mai jos de aceasta se poate vedea Peştera Moşului.

Peştera este o chilie de sihastru, ce are scrijelite în piatră simboluri creştine (aici s-au găsit, într-un sicriu moaştele cuviosului Ioanichie Schimonahul, la 1638).

În spatele Peşterii Moşului, pe stâncă, există un desen ce înfăţişează un călăreţ ce poartă în mână un arc. Anumiţi istorici consideră că acesta ar fi celebrul Cavaler Trac, Gebeleizis sau Nebeleizis, divinitatea supremă a dacilor. Desenul ne face să credem că la Cetăţuia a funcţionat un centru spiritual al vechilor daci.

La coborâre, de remarcat, blocurile masive din piatră, ce amintesc de cele din Bucegi. În partea de vest a complexului se văd două formaţiuni numite,, Ciobanul şi oaia sa”, de fapt două capete de 4-5m înălţime. Mai jos, se întâlneşte ,, Masa lui Mihai Viteazu”, sub forma unei lespezi de piatră aflată la baza unui monument megalitic. Există credinţa multor arheologi că megaliţii de la Nămăieşti ar fi opera unei civilizaţii care au stăpânit pământul înainte de potop.

 Galerie de imagini

Articol adăugat în 1 septembrie 2011

Mai poţi citi şi…