Casa memorială Mihai Tican-Rumano


Pe Valea Satului, în Berevoieşti, judeţul Argeş,  pitită sub dealul Aişoara se află casa scriitorului Mihai Tican-Rumano. De factură mijlocie, construită în cunoscutul „stil muscelean” casa  cu o mare vechime a supravieţuit furtunilor ce s-au abătut deasupra satului. Inaugurarea casei memoriale a avut loc la 29 mai 1982. Pe placa comemorativă scrie: „ Aici s-a născut scriitorul, ziaristul şi exploratorul  Mihai Tican Rumano.”

La vârsta de 13 ani Mihai Tican-Romano ( 1895-1967 ) părăseşte casa părintească, ajunge la Constanţa, de aici cu vaporul în sudul Italiei, iar mai apoi în Argentina. În 1929 traversează Atlanticul şi merge în Spania, unde a scos ziarul „Dacia”. În 1935 ajunge în Africa.

Tican-Romano a trăit drept fratele său. El s-a născut la puţin timp după ce părinţilor săi le murise un alt copil. Când tatăl său s-a prezentat la notarul comunei să-şi declare noul născut, la insistenţele tatălui pe langă notar, copilul a primit numele şi data naşterii fratelui său.

El a devenit o personalitate prin viaţă pe care a trăit-o, prin călătoriile întreprinse în întreaga lume şi prin scrierile sale deosebit de importante. Cunoscând bine realităţile vremii, el  a luat atitudine împotriva fascismului, publicând la Barcelona, în 1936, volumul „Abisinia” în care denunţă atrocităţile fasciste din Etiopia.

Din scrierile sale: „Viaţa albilor în ţara negrilor”, ”Locul cu elefanţi”, „Monstrii apelor”, „Dansul canibalilor”.

Colecţionar de opere de artă, Mihai Tican-Romano donează o parte din ele, în 1959, Muzeului orăşenesc Câmpulung ( 170 tablouri în ulei, acuarele, cărbune, tuş, desene şi gravuri şi 27 lucrări de sculptură). Cealaltă parte a colecţiei sale o donează satului natal, unde a fost organizată în 1965 o galerie de artă în clădirea vechii şcoli ( 120 tablouri în ulei).Mihai Tican-Romano în 1934 a scris o pagina despre „ Bâlciul de la Câmpulung” publicat în volumul „Hoinărind prin ţară”.

În decembrie 1971 la Berevoieşti a luat fiinţă Societatea Culturală Mihai Tican Rumano.

Galerie de imagini:

 

Articol adăugat în 15 septembrie 2011

Mai poţi citi şi…