Brisbane – Evgheni Vodolazkin


Editura Humanitas, 2019

În noul lui mare roman, Evgheni Vodolazkin rămâne fidel universului său literar, continuându-și într-un mod sclipitor meditația asupra timpului, memoriei și iubirii, și își păstrează capacitatea de a-și surprinde mereu cititorul în alt fel, de aceea am putea afirma că Laur, Aviatorul și Brisbane alcătuiesc o trilogie.

La 50 de ani, Gleb Ianovski, un virtuoz al chitarei recunoscut internațional, născut la Kiev, cu studiile făcute la Sankt-Petersburg și care cunoaște succesul la Munchen, e diagnosticat cu boala Parkinson. Un autor rus întâlnit întâmplător vrea să-i scrie biografia, și astfel Gleb pornește pe firul amintirilor, în încercarea de a găsi un nou sens existenței sale. Tot întâmplarea îi prilejuiește întâlnirea cu Vera, fiica de 13 ani a unei iubite din tinerețe, și ea extrem de talentată la pian, și ea măcinată de o boală gravă. Conceput pe două voci, a muzicianului și a biografului său, pendulând între prezent și trecut, Brisbane e un roman simfonic în care moartea e învinsă nu prin muzica, nici prin iubire, ci prin puterea memoriei și a cuvântului.

Cred că mesajul romanelor mele este acesta: “Nu te lăsa pradă disperarii”. El se aude și în Brisbane, în care eroul principal pierde sensul vieții; dar viața e mai cuprinzătoare decât sensul ei. – Evgheni Vodolazkin

Articol adăugat în 8 septembrie 2020

Mai poţi citi şi…