Biserica Mănăstirii Negru Vodă


Adresa: Str. Negru Vodă, nr. 64, Câmpulung Muscel

Reprezintă cel mai vechi, cel mai reprezentativ şi mai valoros monument de cult din fosta capitală de la Câmpulung a Ţării Româneşti. Pe o pisanie care a fost aşezată la intrarea în biserică, se consemnează, ca dată a construcţiei iniţiale a lăcaşului de cult, anul 1215, an care corespunde cu vremea legendarului Negru Vodă descălecătorul.

În alte izvoare din epoca medievală se menţionează că temelia bisericii Domneşti din Câmpulung a fost pusă de Basarab I, iar construcţia lăcaşului de cult s-a încheiat de către fiul său Nicolae Alexandru Voievod. El a fost conceput nu doar ca cea mai reprezentativă casă de rugăciune din acea parte a Ţării Româneşti, ci ca necropolă domnească. De astfel aici se află aşezate şi rămăşiţele pământeşti ale voievodului Nicolae Alexandru.

După mai bine de şase veacuri de la zidirea lăcaşului de cult, în curtea mănăstirii s-au întânit , în ziua de 6 august 1848, fruntaşii revoluţioneri paşoptişti din Câmpulung şi din zonele apropiate pentru a depune jurământ pe Constituţie.

Galerie de imagini

Articol adăugat în 27 octombrie 2011

Mai poţi citi şi…