Biserica Fundeni


Hramul: Adormirea Maicii Domnului

Adresa: Str. Fundeni, nr. 19, Câmpulung

Este situată în partea  sud-estică a municipiului, pe o terasă medie din dreapta Râului Târgului. A fost construită din bolovani de râu, alternând cu câte un rând orizontal de cărămizi şi bucăţi de piatră din Albeşti, cu resturi de inscripţii slavone. Nu i se păstrează pisania veche pusă de ctitori, dar pe o piatră de mormânt de formă dreptunghiulară, este inscripţionat anul 1576, ceea ce sugerează că a fost zidită în a doua jumătate a secolului al XVI-lea. În formă de naos, fără turle, acoperită cu şiţă, biserica se compune din altar, naos, pronaos şi pridvor.

Pe axa bisericii se găseşte o ferestruică foarte îngustă, cu deschidere extrem de largă spre interior, care este realizată prin scobirea la mijloc a unei pietre dreptunghiulare.

Pictura veche nu se cunoaşte de când datează şi nici de cine este făcută. Printre puţinele scene de pictură ce se mai păstrează în interior se numără şi cea care simbolizează masa bogatului milostiv, în care apar chipurile unor lăutari din secolul al XVIII-lea, ce cântă din trâmbiţă, surlă şi tobă. Remarcabile sunt ancadramentele exterioare ale ferestrelor, realizate din piatră de Albeşti. La fereastra altarului, pe o piatră dreptunghiulară se pot descifra cuvintele (scrise cu litere slavone): ”robii lui Dumnezeu Ion Neacşa… leat 1622”. Către sfârşitul secolului al XIX-lea, ruinându-se, biserica s-a închis. În 1904 a fost în pericol să fie dărâmată, printr-o minune  nefăcându-se acest lucru, fiind apoi salvată de renovarea care începe în 1930. Din 1995, devine biserică de mir.

Galerie de imagini:

Articol adăugat în 27 octombrie 2011

Mai poţi citi şi…