BILL MACK. O PERSPECTIVĂ MODERNĂ ASUPRA ALTORELIEFULUI


După ce mai bine de 20 de ani a realizat lucrări la comandă, în general de mici dimensiuni, premiate de state și de orașe americane, inclusiv de corporații precum General Motors, Pillsbury și 3M, artistul Bill Mack, un maestru al altoreliefului, uimește suflarea plastică de pe glob, la începutul anilor “80 ai secolului trecut.

Compozițiile sale, având ca referință frizele specifice arhitecturii clasice, ajung să decoreze marile galerii din New York, Beverly Hills, Frankfurt, Tokyo. Altorelieful devine podoabă de interior sau, păstrând proporțiile, templul antic, respectiv biserica monumentală se decupează, de bunăvoie și nesilite de nimeni, din registrul lor solemn și își trimit emisarii dincolo de hotarele înaltei binecuvântări. Nu este vorba despre desacralizare aici, despre o restrângere de autoritate, fie ea și artistică, ci despre convingerea că tot ce există afară poate exista, în circumstanțele potrivite, și în interior. Bill Mack și-a conceput lucrările din materiale ușoare, astfel încât să poată fi expuse în case și chiar în birouri.

Succesul a fost dincolo de așteptări. Foștii președinți americani – Gerald Ford, Ronald Reagan, Bill Clinton, actorii  – Sylvester Stallone, Elizabeth Taylor, Tony Curtis, oamenii de afaceri de anvergură mondială – Yaeko Shiotsuri, Hermann Schnabel, Irwin Jacobs se numără printre cei care s-au grăbit să admire și să achiziționeze. Mai mult, colecția permanentă a Monumentului Național ”Statuia Libertății”, de pe Insula Libertății, se mândrește cu piesa ”Lady” a lui Bill Mack.

Artistul este un desenator fără cusur și un romantic desăvârșit. Lucrările lui provoacă reacții în regim de urgență, comentează presa de specialitate. Inspirat de pictorii prerafaeliți, sculptorul înnobilează fiecare gest, fiecare atitudine, fiecare expresie, ridicându-le în lumină. O exaltare pură plutește în jurul personajelor sale, în timp ce sugestia de tridimensionalitate creează premisele unei complicități, poate chiar alianțe între privitor și scenele care reverberează din alt tărâm în dimensiunea noastră.

DENISA POPESCU

Articol adăugat în 31 ianuarie 2022

Mai poţi citi şi…