”ATELIER IVANOVICI”, LA BIBLIOTECA JUDEȚEANĂ ARGEȘ
Sculptorul Marius Ivanovici, membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România și profesor la Liceul ”Dinu Lipatti”, se străduiește să reînvie acum, la vreme de pandemie – adică în ceasuri grele pentru mintea, pentru sufletul și pentru cultura noastră – tradiția învățăturii față către față, relația maestru-discipol, în interiorul căreia se limpezesc înțelesuri și de o parte, și de cealaltă. Discipolii primesc și exersează cunoștințele primite, le memorează și le transfigurează, adică le uită lăsându-le să se reașeze, să se reinventeze mereu altfel. Maestrul se primenește cu inocența celor tineri, coboară cu inima la vârsta lor, vede cu inima vârstei lor ce vedem toți, astfel încât, atunci când drumurile se vor fi despărțit, fiecare va fi rămas cu altceva îmbogățit.
Marius Ivanovici îi continuă, în acest spirit, pe Aurel Calotă și pe Gheorghe Pantelie. Aurel Calotă, supranumit ”Padre”, pictor scenograf la Casa Armatei și la Teatrul din Pitești, începând cu anul 1951, și metodist specializat în artă plastică și populară, la Casa Creației Populare a Regiunii Argeș, din 1955 și până în 1985, când s-a pensionat, este considerat părintele mișcării artistice plastice din județul nostru. Și lui ”Padre” îi datorează devenirea lor Sorin Ilfoveanu, Augustin Lucici, Margareta Popescu, Lucian Cioată, Constantin Mosoia, la acea vreme – tineri, neliniștiți și extrem de talentați.
Lui ”Padre” i-a urmat sfătosul pictor și profesor Gheorghe Pantelie, un bonom și un vizionar, cofondator al Filialei Pitești a Uniunii Artiștilor Plastici din România și al Galeriei ”Metopa”. Deschis față de oricine își mărturisea crezul artistic, pe buze mereu cu o vorbă de duh, a ținut sus – până când s-a stins, în 2008 – steagul generației din care face parte Marius Ivanovici.
Expoziția de artă plastică și de arhitectură, organizată în holul central al Bibliotecii Județene ”Dinicu Golescu”, sub genericul ”Atelier Ivanovici”, a doua de acest fel, reunește lucrări ale actualilor și ale foștilor elevi ai sculptorului, dar și ale altor talentați, care învață la licee piteștene, unde educația plastică nu figurează ca disciplină în programa școlară. Puteți vedea, pe simezele de la Bibliotecă, studii de portret compozițional, clădiri în perspectivă, zeițe care se uită cu tristețe la ceea ce a făcut timpul din oameni, tălmăciri și răsuciri abstracte ale gesturilor și posturilor noastre de zi cu zi. Lucrările sunt semnate de Ruxandra Achim, Nicoleta Dragomirescu, Elena Cristiana Drăghici, Ana Maria Socaciu, Teodora David, Maria Cătălina Rudeanu, Diana Săvulescu și Alexandru Ștefan Balca.
Salutară inițiativa artistului Marius Ivanovici! Îi doresc succes și dârzenie! Mai ales dârzenie! Lumea tânără, confuză și anxioasă, atunci când nu e deprimată, are nevoie să respire artă și, prin artă, un viitor mai bun. Expoziția va fi pe simeze până la sfârșitul anului.
Prof. LIVIU MARTIN