ASOCIAȚIA CREATORILOR DE FICȚIUNE DE LA PITEȘTI


Felul în care România înțelege să-și trăiască postmodernitatea culturală seamănă cu istoria ei. Cea nescrisă, deși atât de bine cunoscută, care nu are legătură cu manualele, cu declarațiile de la tribună și cu tahicardia din pieptul lovit cu palme gata de fapte mari.

Felul în care România nu face mare lucru pentru oamenii de cultură, în sensul sprijinului instituțional și programatic obligatoriu, legal, subsumat superiorului bun- simț, ține de mioritica ei fatalitate. Întotdeauna va exista un complot căruia va fi prea târziu să i se opună, vor exista dușmani cu gluga trasă adânc peste sprâncene, dușmani de casă, din interior, de neghicit până în ultima clipă. România culturală nu mai este o elită de mult. Este o mână de oameni cu intenții nobile, cu știință de carte și care vor face după capul lor ce e bine pentru cei interesați să fie cu un pas în fața majorității turmentate.

În acest context a apărut și se achită onorabil de misiune, cel puțin până acum, Asociația Creatorilor de Ficțiune, coordonată la nivel central de prozatoarea Doina Ruști, iar aici, la Pitești, de poeta Allora Albulescu. Asociația Creatorilor de Ficțiune este o alternativă la uniunile de creație deja existente – a scriitorilor, muzicienilor, artiștilor plastici, actorilor, regizorilor, scenografilor, ziariștilor etc. Este o corabie a lui Noe, postmodernă, care își propune să împace pe toată lumea, să mângâie părintește orgoliile pe creștet, dar mai ales să construiască, să dezbată, să le redea intelectualilor încrederea pierdută, furată, stima de sine dramatic obturată, cum vreți să-i spuneți, în anii din urmă.

Întâlnirile Asociației Creatorilor de Ficțiune sunt lunare și se desfășoară la Biblioteca Județeană Argeș. Tema este anunțată din vreme, astfel încât participanții să-și poată structura punctele de vedere. În luna februarie, de exemplu, sub genericul ”Vremea așteptărilor înfrigurate”, s-a discutat aprins despre noua aplicație ChatGPT, activă și în România, care poate, la comandă, să scrie rapid eseuri, poezii, comentarii, articole, lucrări mai ample, de notat lejer cu 7, 8, ba chiar cu 9. Sigur, profesorii de modă veche nu cunosc aplicația, mulți nici nu vor să știe de ea, li se pare o aberație mai mare decât schimbarea de sex. Numai că realitatea nu ține cont nici de convingerile noastre profunde, nici de revoltele interioare. Recunosc, tema aceasta pe mine m-a prins. Am stat de vorbă cu Inteligența Artificială și mi s-a părut că are un anumit grad de onestitate. Evident, între limitele în care a fost creată. Cred, cu toată sinceritatea, că va fi un competitor serios și periculos, dacă vom continua să o tratăm ca pe o jucărie nevinovată, pe de o parte, dacă nu vom lucra noi cu noi, pe de altă parte, astfel încât întâlnirea față în față, schimbul de idei, dialogul, creativitatea lăsată să zburde ca mieii de odinioară nu vor constitui miez de programe culturale și politice, în viitorul apropiat.

Felicitări, Doina Ruști! Felicitări, Allora Albulescu! Felicitări tuturor celor care se mișcă inteligent și imaginativ și care fac efortul de a se ridica deasupra marasmului actual! Aștept cu interes tema și întâlnirea din luna martie. De reținut: asociația este deschisă creatorilor de orice fel și nu percepe nicio taxă. Cu cât suntem mai mulți, mai devotați, mai adevărați, cu atât mai bine pentru neamul acesta încercat și liric! Mi-aș fi dorit să fie și epic, însă epicul ne-ar fi încurcat, mă gândesc, fiind noi țară de margine, cu granițe fluide, greu de apărat și deci cu un mental care se întinde ca jeleul din bomboanele cu glazură de ciocolată.

LIVIU MARTIN

Articol adăugat în 20 martie 2023

Mai poţi citi şi…