ARTIȘTI VIZUALI CONTEMPORANI. VICTOR NIZOVTSEV


Să îmbrățișezi cu ochii pictura lui Victor Nizovtsev e bucurie curată. Și mai e și rotunjire a timpului din tine. Înseamnă să treci, cu toate simțurile adunate, într-o altă buclă dimensională, înăuntrul căreia percepția se dilată, văzutul trage după el ascunsul, ce era umbră începe să se limpezească, ce credeai că stă mereu pe loc nu doar că se mișcă, dar este deja departe.

Pictorul american, de origine rusă, mizează pe contrast, intuind faptul că lumea de astăzi, mult mai reactivă, ca atare mai greu de păstrat, după ce a fost sedusă, își va dori să repete experiența ascensionării, pe care el o propune.

Compozițiile figurative ale lui Victor Nizovtsev vin din lumea veche, îi păstrează temele și cadrele, inițial cel puțin – este interesat de mitologia greacă, de folclorul rus, de rutina socialului, așa cum îl știm. La un moment dat – și aici intervine tușa măiastră – începe să desprindă foița subțire de pe lucruri, astfel încât să putem vedea cealaltă față a lor. Basmele sunt adevărate, fiecare personaj de-acolo e viu ca oricare dintre noi, pare să spună pictorul, în lucrările sale. Ochii noștri, obișnuiți să măsoare, să cântărească, să compare și să valorizeze exclusiv materie, sunt cei care le interzic deplinul acces în realitatea palpabilă.

Victor Nizovtsev procedează la fel cu amintirile și cu subconștientul. Suntem structurați pe niveluri de existență, ceea ce înseamnă că suntem tot ce am fost și că, fără să realizăm, ridicăm – cu fiecare detaliu de viață, cu fiecare gest, cu fiecare luare de poziție sau situare în context – un etaj și încă unul, până când ajungem să ne definim – uneori să și înțelegem că funcționăm așa – ca ființe simbolice.

Victor Nizovtsev s-a născut în anul 1965, în Rusia, la Ulan-Ude, lângă lacul Baikal. Copilăria și adolescența au amprentă moldovenească, pentru că și le-a trăit în Kotovsk, în apropiere de Chișinău. A studiat la Universitatea de Arte Industriale din Sankt Petersburg. Din 1997, trăiește cu familia în Maryland – SUA.

DENISA POPESCU

Articol adăugat în 15 iunie 2020

Mai poţi citi şi…