ARTISTA CĂREIA ÎI VORBEȘTE LUMINA


Mult prețuita și mereu onorata doamnă ELENA ZAVULOVICI, pictoriță remarcabilă și profesoară iubită de generații de ucenici de toate vârstele, de la preșcolari la pensionari, a revenit acum, în iulie, pe simeze, cu o expoziție care-i pune în valoare, cu asupra de măsură, personalitatea.

Vernisajul a avut loc săptămâna trecută, la Galeria Art Coffee Cowork, în prezența unui public numeros și sub oblăduirea Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului, reprezentată de preotul Ovidiu Vlăsceanu, prieten bun cu duhul cuvintelor, consilier cultural, mesager al Înalt Preasfinției Sale Calinic.

Expoziția este expresia profunzimii sufletești a artistei. De când se știe, doamna Elena Zavulovici desenează și pictează. S-a născut și a copilărit la Boteni, în comuna lui Petre Țuțea. A fost și a rămas, încă din primii ani de viață,   confidenta naturii, a firului de iarbă, a petalei fragile și a gâzelor care se jucau stângace cu ele. Și astăzi, ori de câte ori i se strânge inima, se refugiază în fulgurațiile naturii, pe care le aduce cu delicatețe pe pânze, în culoare, în miezul Luminii care n-a lăsat-o niciodată singură. Mai mult, Lumina îi vorbește cu blândețe, dovadă seriile decorative florale și peisajele în care vezi nu doar forma, pentru că forma e secundară, până la urmă, în lucrările doamnei Zavulovici, ci Lumina o vezi, aura ființelor și a lucrurilor, partea de veșnicie îngăduită simțirii noastre.

”Doamna Elena Zavulovici armonizează spațiul plastic și cartografiază cu minuțiozitate pe suprafața acestuia trăirile personale complexe. Florile amintesc de exercițiul contemplativ, iar compozițiile în care manifestarea decorativă abundă reliefează frânturi dintr-un univers interior, bogat în semnificații. Doamna Elena Zavulovici, artist și pedagog care a modelat generații întregi de elevi pe drumul artei, prezintă privitorilor o perspectivă asupra spiritualului și își afirmă încă o dată prețuirea pe care o poartă creației divine”. Am citat-o pe dr. în Istoria Artelor, Lavinia Elena Vieru, fostă elevă a artistei Elena Zavulovici, pictoriță și profesoară la Liceul de Artă ”Dinu Lipatti” din Pitești, care a luat, de asemenea, cuvântul la vernisaj.

De mai bine de cinci decenii, artista Elena Zavulovici își desăvârșește existența. A făcut-o nu doar la catedră, în perioada activă, ci și după pensionare, la Centrul Cultural Pitești, la Școala Populară de Arte și Meserii și, de curând, în cadrul Parohiei Mavrodolu. Își desăvârșește existența oferindu-le copiilor în special bucuria comuniunii cu universul generos al artelor vizuale.

De menționat că nu doar figurativul este element definitoriu pentru expozițiile dumneaei, ci și pata plată – adică suprafața într-o singură culoare și un singur ton, așternută fără urme de pensulă, uniform, animată, vibrantă, fragmentată. Nu putem omite nici reinterpretarea periodică și, desigur, personală a creațiilor arhitectului vienez Friedensreich Hundertwasser care considera, încă de la jumătatea secolului trecut, că – după epidermă și haine –  casa este cea de-a treia structură fundamentală a ființei umane și că, prin urmare, este indicat, pentru sănătatea noastră emoțională, să ne-o concepem cum vrem, colorată eventual din belșug și neapărat ecologică.

Alocuțiuni consistente au rostit și părintele Horia Dumitrescu, păstorul sufletelor de la Biserica Mavrodolu, artistul Dan Pavel, gazda exemplară a spațiului expozițional, doamna Camelia Diaconescu, și admiratoarea necondiționată a artistei, poeta și realizatoarea TV, Denisa Popescu.

LIVIU MARTIN

Articol adăugat în 20 iulie 2023

Mai poţi citi şi…