ALEXANDER SIGOV ȘI MISTERIOASA EXISTENȚĂ


Pictorul și graficianul rus, născut la Sankt Petersburg, în ziua de 25 februarie a anului 1955, face parte din categoria artiștilor care nu dau, de obicei, explicații cu privire la opera lor. În orice caz, nu dau prea multe. Consideră că să traduci convenția plastică în elementele de limbaj ale altui tipar convențial ar putea fi o blasfemie. Este, oricum, începutul sfârșitului, primul pas spre păcat în sens spiritual, primul din seria lungă, scurtă – depinde de păcătos – a căderilor sale.

Alexander Sigov a absolvit Colegiul de Artă ”Valentin Serov”, din orașul natal, în 1975. Din 1994, este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din Rusia. A participat la peste 150 de expoziții din țară și de dincolo de ea. Are lucrări în colecțiile de stat și particulare din Rusia și de peste hotare. Este, cu alte cuvinte, bine văzut, bine vândut, cu blazon.

Secretul lui stă tocmai în cultivarea și în păstrarea cu sfințenie a Misterului. Ca în preoție. Adevărul e o Taină. Taina nu are voie să încapă pe mâna oricui. Acesta este principiul care-l călăuzește. În ce privește structura compozițiilor, ține mult la echilibrul dintre clasic și modern, dintre lumină și umbră, dintre detalii și ansamblul care le însuflețește pe toate.

Lucrările sale sunt suprarealiste și monumentale. În mintea lui Sigov, arta este împărătească. Cine are gene imperiale își poate permite orice, are drept de viață și de moarte asupra supușilor săi, chiar dacă respirația lor e numai abur pe hârtie. În realitate, ca orice rus convins că are un destin, și Alexander Sigov trăiește la limita paradoxului. Cu mintea, în Occidentul ideilor clare și provocatoare. Cu inima, în pravoslavnica lui patrie, în care sângele curge repede și neliniștitor.

DENISA POPESCU

 

Articol adăugat în 1 februarie 2021

Mai poţi citi şi…