”ACEST PĂMÂNT DE SFINȚI ȘI DE EROI”


Asociația ”Organizația Județeană Argeș Basarab I” a C.M.R.R. și Cercul Militar Pitești au organizat, marțea trecută, sub genericul de mai sus, un eveniment cultural de înaltă ținută. Desigur, el se înscrie în suita de manifestări programatice, realizate profesionist și cu simț civic și menite să trezească în conștiințele amorțite ale concetățenilor amintirea a ceea ce am fost cândva.

Evenimentul a fost dedicat Zilei Înălțării Domnului, care este și Ziua Eroilor. Verticala jertfei și a mântuirii îi susține, nici nu se putea altfel, pe românii care au crezut în viitorul neamului nostru și care, pătrunși de această credință, s-au sacrificat pe câmpul de luptă, întotdeauna în războaie de apărare, nu de cotropire. Numele lor sunt așezate, de altfel, atât de cursiv și de frumos în Cartea Eroilor Argeșeni, expusă la Centrul Militar Pitești.

În acest context solemn, în ziua de 31 mai, în Sala de Festivități a instituției – clădire de patrimoniu, construită între anii 1938-1940, după planurile arhitectului Octav Doicescu, prin contribuția cadrelor militare și a Ministerului Apărării Naționale – au fost vernisate expoziția pictorului iconar, col.(r) Valeriu Stoica și cea a artistei Adina Romanescu, profesoară la Liceul Teoretic ”Nicolae Iorga” din București și membră a Uniunii Artiștilor Plastici din România. Cu acest prilej, celor doi le-a fost conferită, pentru contribuția la efortul de conservare  a memoriei naționale,  Emblema de Merit ”Cinste și Onoare Armatei Române”.

Expoziția de grafică a Adinei Romanescu aduce în prim-plan portretele unor personalități de mare rezonanță ale istoriei noastre, între care: Regele Carol I, Regele Mihai, mareșalul Alexandru Averescu, mareșalul Constantin Prezan, generalul Eremia Grigorescu, generalul Ioan Dragalina, generalul Henri Berthelot, generalul Arthur Văitoianu. Portetele sunt expresive, artista reușind să surprindă atât esența structurii de personalitate a fiecăruia, cât și atitudinea de nobilă slujire, de responsabilitate majoră, asumată în condiții ostile, tensionate.

Adina Romanescu este ea însăși fiică de miliatr de carieră. Și-a venerat tatăl, pe colonelul și prof. univ. dr. Gheorghe Romanescu, un erudit de școală veche și un bărbat adevărat, căruia am avut șansa să-i fiu student la Academia Militară. Nu trebuie omisă din fotografia de familie mama artistei, distinsa scriitoare și traducătoare Paula Romanescu, originară din Țuțulești, prezență constantă și extrem de decorativă a evenimentelor cu public din județul Argeș. Cu așa părinți, Adina Romanescu nu putea fi mai puțin decât este. Sunt convins că elevii ei de la Liceul Teoretic ”Nicolae Iorga” din București deprind, odată cu regulile de bază ale desenului, și reflexul cinstirii înaintașilor, fiindcă memoria se educă și ea. Încet, dar sigur. Or astăzi, când se urmărește cu tot dinadinsul izolarea noastră de trecut, ba chiar smulgerea din rădăcini, acțiunile de acest fel sunt, în registrul lor, acte reale de patriotism.

Expoziția de la Cercul Militar poate fi vizitată până la jumătatea lunii iunie. Eu o recomand cu multă căldură și, cu aceeași căldură, o îmbrățișez pe Adina Romanescu, pe care o așteptăm să revină, cum ne obișnuise înainte de pandemie, cu lucrări noi, pe simezele din Pitești.

Prof. LIVIU MARTIN

Articol adăugat în 10 iunie 2022

Mai poţi citi şi…