7 ESENȚIAL
De șapte ani, Daniela Toma ne limpezește fruntea cu Poezie. Atingeri, mirosind a om bun și a dragoste, închid încet, dar sigur, acele porți grele ale minții, prin care se strecoară, de obicei, gândul temător și îngerii întunericului. O face natural, adunând în jurul ei suflete care abia așteaptă să bată din aripi, deși în lumea de-acum bătaia de aripă este interzisă și se poartă războaie în numele vremelniciei.
Daniela Toma se înverșunează să reziste împotriva războiului, împotriva vremelniciei. De șapte ani, publică la editura din București, pe care o conduce, Editura ART CREATIV, cărți de poezie și antologii, cum este 7 ESENȚIAL, apărută anul acesta. Intenția declarată este de a salva ce se mai poate salva. Este conștientă că poezia și poeții sunt în pericol, că limba lor, care este spiritul lor, ar putea deveni, din lipsă de solidaritate, istorie. Pentru că noua așezare a lumii nu privește cu ochi buni pacea cuvintelor. Noua ordine pământească este, printre altele, una a gurii zăvorâte. Or cuvintele, poezia există pentru a fi rostite, declamate, împărtășite, bucurie a tuturor, bucurie împreună. Noua ordine pământească interzice bucuria.
Din 2015, Daniela Toma sărbătorește – anual, ba chiar de mai multe ori, când este posibil, într-un an – printr-o antologie, poezia noastră contemporană. Îi salută cu onoruri pe cei pe care România ultimului deceniu – cu excepțiile de rigoare, aș zice a ultimilor 20 de ani – nu-i vede, nu-i recunoaște ca pe copiii ei legitimi. În România de astăzi, poezia se oficiază cum se poate. Și se poate greu și cu eforturi mari. În această Românie, nu mai este loc pentru poezie în discursul public.
Poemia, Timpul pietrelor prețioase, În dreptul luminii, Femeile cu flori roșii în păr, Preludii pentru fluturi, Cuvinte de legătură, Jurnalul unui câmp de aripi, Cele mai frumoase poezii de dragoste, Starea de om – Substraturi, Poeme pe o frunză, Identități, Vina zilnică a frumuseții, Charme, Carusel cu simfonii tinere, Soldați în piața soarelui, Rochii de zăpadă, Dare de seamă, Roșu declarativ, Literatura română contemporană – Poezia, acum – 7 Esențial sunt luările de poziție ale Editurii ART CREATIV în fața roiului de lăcuste, abătute asupra limbii române. Poezie feminină, poezie a domnilor, poezie a vocilor tinere, poezie de dragoste, aforisme – toate aceste antologii sunt scuturi de cuvinte, pentru cine gândește în termeni de luptă, respirație și îmbrățișare, pentru cei care încă mai cred că, la început, a fost Cuvântul.
Eu cred în Daniela Toma. Cred în cei asemenea ei, nu doar dăruiți cu o înțelegere sensibilă a lucrurilor, ci și onești și curajoși, eroi nevăzuți, necunoscuți, pentru că, din păcate, în țara noastră, limbii cea de toate zilele și limbii literare nu li se acordă nicio atenție. Nimănui sau aproape nimănui nu-i trece prin cap că și limba se poate îmbolnăvi și că poate muri. S-o aibă Domnul în pază pe Daniela Toma, că mult bine face, fără să ceară ceva în schimb!
DENISA POPESCU