Mănăstirea Slănic


Hramul: „Naşterea Maicii Domnului” mănăstirea,

”Schimbarea la faţă,” biserica din lemn

”Sfânta Treime”, biserica mare, tip catedrală

”Sfântul Calinic”, paraclisul

Adresa: Sat Slănic, Com. Aninoasa, Judeţul Argeş

După tradiţie se spune că mănăstirea ar fi luat fiinţă în timpul domniei lui Vlad Ţepeş.  Aşezământul a fost desfiinţat după secularizarea averilor mănăstireşti din vremea lui Alexandru Ioan Cuza. Pe temelia vechiului lăcaş s-a zidit actuala biserică, în anul 1922, de ieromonahul Isidor Ghimpeţeanul; ulterior s-au mai construit o biserică din lemn şi un paraclis din cărămidă. Sătenii din Slănic au înzestrat mănăstirea, după reînfiinţare, cu cinci hectare teren arabil şi fâneţe.

În 1981 s-a mai construit o biserică din lemn mai spaţioasă şi un paraclis mai mic în care se ţineau slujbele în 1994. În perioada 1966-1980 au fost construite 3 clădiri din cărămidă pe temelie de piatră şi beton cu câte trei camere şi o bucătărie de vară.

Biserica din zid construită în 1922 fiind foarte degradată, s-a demolat în 1993 şi s-a început construcţia unei mari biserici mari de zid, tip catedrală.

De reţinut că în această mănăstire se citeşte Psaltirea în biserică fără întrerupere, zi şi noapte; slujbele de noapte  se fac între orele 24-03. Are un muzeu cu obiecte bisericeşti.

La mănăstirea Slănic se află moaşte ale Sfântului Teodor Tiron şi Teodor Stratilat.

Galerie de imagini:

 

Articol adăugat în 16 septembrie 2011

Mai poţi citi şi…