Casa memorială Dinu Lipatti


Situată în comuna Leordeni, judeţul Argeş, casa memorială Dinu Lipatti este deschisă în 1985 în casa construită între 1938 şi 1942, în stil neoromânesc, de către tatăl marelui pianist. Colecţia de importanţă memorială prezintă numeroase obiecte ce au aparţinut lui Dinu Lipatti (pianul Bechstein, diplome, partituri), fratelui său (diplomatul şi omul de cultura Valentin Lipatti) şi  familiei. Fotografii de familie îl reprezintă pe Dinu Lipatti la diferite vârste, alături de profesorii săi (George Enescu, Florica Muzicescu, Mihail Jora).

Dinu Constantin Lipatti (1917-1950) a fost un celebru pianist, compozitor şi pedagog român. 16 ani de carieră artistică din cei 33 de viaţă l-au situat printre marii pianişti ai lumii.

Crescut într-o familie cu tradiţie muzicală – tatăl său era un talentat violonist amator care studiase cu Pablo Sarasate, mama, Anna Lipatti, o excelentă pianiată, iar naş la botez i-a fost George Enescu –  i s-au  recunoscut şi cultivat din fragedă copilărie înclinaţiile muzicale. A fost acceptat ca elev de exigenta profesoară de pian  Florica Musicescu.

În 1936 îşi începe cariera de pianist concertist cu o serie de concerte în Germania şi Italia. În 1943 pleacă în Scandinavia împreună cu viitoarea sa soţie, Madeleine Cantacuzino, de asemenea o fostă elevă a Floricai Musicescu şi decide să se stabilească cu Madeleine în Elveţia, unde devine profesor de pian la Conservatorul din Geneva. În timp ce se pregătea pentru un turneu de concerte în America descoperă că sufere de leucemie. La 16 septembrie 1950 are loc ultimul său concert public la Besançon (Franţa).

La 2 decembrie 1950 Dinu Lipatti se stinge din viaţă ( 33 de ani) cu partitura Quartetului  în Fa minor de Ludwig van Beethoven în mână. Ultimele sale cuvinte au fost: “ Nu-i de ajuns să fi mare compozitor ca să scrii muzica asta, trebuie să fi fost ales ca instrument al lui Dumnezeu”.

Galerie de imagini

Articol adăugat în 30 august 2011

Mai poţi citi şi…