Biserica Bărăţia


Hramul: Sfântul Iacob

Adresa: Str. Negru Vodă, nr. 116, Câmpulung

Situată în centrul oraşului, la capătul de jos al Bulevardului, mai ales turnul bisericii se impune în peisajului Câmpulungului. Ansamblul monahal Bărăţia reprezintă unul dintre obiectivele istorice de o valoare excepţională ale Câmpulungului, alături de complexul feudal ”Negru Vodă”. Se păstrează biserica de piatră, ciuntită şi redusă la dimensiunile altarului, aflată în mijlocul curţii, turnul clopotniţă şi casa parohială.

Biserica este considerată ca datând de la 1760, dar prezenţa unor console de piatră cioplite, lucrate în stil gotic tardiv, dovedesc existenţa unei bolţi de nervuri. De la 1653 este atestată documentar biserica Sfântul Iacob. În 1737, când turcii au dat foc oraşului, a ars şi Bărăţia, care a stat în ruină până în 1760. Reparaţia bisericii a făcut-o egumenul Antoniu Ciobriu.

În interior, lângă altar, se află piatra de mormânt a Comitelui  Laurenţiu de Longo Campo (datând din 1300), care atestă existenţa oraşului Câmpulung la acea dată.

Turnul-clopotniţă, cunoscută sub numele de Turnul Bărăţiei, a fost construit în 1730, pe locul unui turn mai vechi de lemn. Având înălţimea de 13 cm până la cornişă şi o decoraţie exterioară desfăşurată în trei rânduri de registre, a atras atenţia mai multor pictori celebri. Vechea lui înfăţişare apare în fotografiile şi acuarelele pictorului Carol Popp de Sathmary din 1860, cât şi din picturile lui Nicolae Grigorescu.

Casa parohială, construită în secolul al XVII-lea , are pivniţe mari boltite şi pe jumătate adâncite în pământ, iar etajul cuprinde încăperi boltite şi un foişor cu arcade şi coloane masive de zid.

Galerie de imagini:

 

Articol adăugat în 27 octombrie 2011

Mai poţi citi şi…